Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2010. január 2., szombat

Joanne Harris: Aludj Kislány



Adatok:

Cím: Aludj kislány
Író: Joanne Harris
Eredeti cím: Sleep, Pale Sister
Kiadás éve: 2009
Magyar kiadó: Ulpius ház
Oldalszám: 421
Műfaj: Dráma

Ez egy olyan könyv, amit igazából nem ajánlanék mindenkinek. Aki az akció dús, kalandokban romantikában bővelkedő könyveket szereti, az inkább keressen valami más könyvet magának.
Az Aludj Kislány egy rendkívül megindító könyv ugyan, de a történet szépen lassan hömpölyög, míg végül révbe ér, és valahol már az elején is érezzük mi lesz az ami az utolsó lapokon vár ránk.

A történet, ahogy kivettem a 19. század években játszódik. Adott egy férfi, egy bizonyos Henry Chester, aki szeretne híres elismert festő lenni, és ehhez keresi az ő tökéletes modelljét. Egyszer az úton megpillant egy gyönyörű szőke, tíz éves kislányt, és úgy érzi, ő az a modell akire mindig is várt.

Egy idő után már csak a kislányt festi, míg el nem telik hét év, és meg nem kéri az idő közben felcseperedő lányka kezét. A lány gyorsan rájön, hogy a férfi nem az akinek gondolja, így hamar beleszeret egy kalandra éhes művészbe, akinek a jelleme szöges ellentétben áll Henryével.

Henry persze mit sem sejt, a lány egyre jobban megismeri a világot, és különös képességei révén, megismerkedik egy boszorkánnyal is, aki felfedi előtte Henry igazi mivoltát.

Sok csavar nincs a könyvben, de igazat megvallva nem is nagyon vágyik rá az ember. Ami nekem rendkívül tetszett benne, hogy nem egy ember szemszögén keresztül látjuk a történteket, hanem minden főszereplő gondolataiba belepillanthatunk. Fantasztikusan változtatja a stílusokat is az írónő, magukat a gondolat meneteket, ugyanis akkor is mindig tudjuk ki agyában vagyunk, amikor az írónő erre semmi utalást sem tesz.

Ez a könyv nehéz, nem olvasni nehéz, hanem feldolgozni. Milyen önző is az ember, ha saját önnön érdekeit nézi szem előtt. Meddig megy el a tettek érdekében, és kinek mi a legfontosabb. Tanúi lehetünk annak is, hogyan kergeti egy ember őrületbe saját magát, és közben valalahol mi is átéljük ezt vele, átéljük mindegyik szereplő vívódásait még akkor is, ha nem értjük meg igazán.

A lényeg, hogy az Aludj Kislány! egy fantasztikus könyv, gyönyörűen megírt, csodás szófordulatokkal, szépen lekerekített befejezéssel. Fantasztikus jellemrajzokkal, és csodás jellemfejlődéssel, vagy éppen romlással. Szemünk előtt alakulnak a szereplők, vannak hatással egymásra, és rájövünk, hogy a legapróbb dolgok azok amik igazán sokat számítanak az életben.
Aki szereti Joanne Harris-t nem fog csalódni, én csak ajánlom azoknak, akik szeretnek beletemetkezni egy könyvbe, szeretik a szomorkás történeteket, és nem feltétlenül vámpíros romantikára vágynak, hanem egy olyan történetre, ami sajnos akár meg is történhetett volna.... egyszer... valahol...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése